vznikala tři roky. Nespresso dnes poprvé nabízí znalcům kávy možnost ochutnat vyzrálou kávu. Stejně jako kvalitní sýry a masa, i káva může projít odborně řízeným procesem zrání. Vznikne nápoj chuťově bohatší, přitom jemný a lahodně sametový. Vyzrálá káva je výjimečná a vždy vyhledávaná káva. Prošla několikaletým procesem zrání, během něhož se v ní rozvine zcela nové aroma. Selection Vintage 2014 je Arabika, která byla sklizena ve vysoko položených kolumbijských horách před třemi lety a pečlivě ošetřena tak, aby se v ní rozvinula komplexní chuť. Elegantně dřevitá, jemně ovocná a hladce sametová.
Tradice zrání kávy se poprvé objevuje v 18. století, kdy káva z Indonésie cestovala do Evropy lodí řadu měsíců. V podpalubí dřevěných lodí byla kávová zrnka vystavena vlhkému mořskému vzduchu a slané vodě, díky čemuž zvolna nabobtnávala. Potom je vysušilo slunce, které konečnou chuť kávy ještě
pozměnilo. Jindy zase byla káva skladována v Indonésii, zatímco čekala na příští loď do Evropy. Během skladování často kolísala teplota i množství světla, kterému byla zrna vystavena. Každá taková změna ovlivnila fyzickou strukturu kávových zrn, a s ní i to, jak potom reagovala na pražení, a jak rozvíjela svůj aromatický potenciál. Znalci si jistě vzpomenou, že právě tak vznikla i tzv. monzunová káva.
Její zrání probíhalo zcela novou metodou, vytvořenou odborníky Nespresso. Chtěli využít výhod tohoto procesu, ale v přísně kontrolovaných podmínkách.
To znamenalo nutnost regulovat čas, množství kyslíku, vlhkost vzduchu, přítomnost světla a atmosférický tlak. Pytlům s kávou byl vyvinut systém pravidelného otáčení, aby celý proces probíhal ideálním způsobem. Díky tomuto pečlivému způsobu zrání čerstvě sklizených zelených zrnek Arabiky z úbočí kolumbijských hor vznikla edice Selection Vintage 2014.
Karsten Ranitzsch, ředitel pro kávu společnosti Nespresso, vysvětluje: „Selection Vintage 2014 pro nás byla příležitost představit zcela novou chuť s jedinečnými vlastnostmi. Vzali jsme proto koncept, který je u jiných potravin a nápojů dobře zavedený, a uplatnili ho na kávu. Aby mohla káva zrát, je nutné začít se zrnky prvotřídní kvality skladovaných ve velmi specifických a pečlivě regulovaných podmínkách. Každá sebenepatrnější změna vlhkosti, teploty, času, atmosférického tlaku, světla nebo množství kyslíku ve vzduchu by neplánovaně ovlivnila konečnou chuť kávy. Takto důkladně připravený proces dal vzniknout kávě s jedinečným chuťovým profilem.“
Na oslavu vzniku této výjimečné kávy Selection Vintage 2014 bude do prodeje uvedena sada dvou baristických sklenic Reveal Espresso Intense ve speciálních dárkových baleních za 850 Kč. Na výrobě těchto úchvatných křišťálových sklenic spolupracovali chuťoví odborníci Nespresso s mistry skláři ze společnosti Riedel. Tato rakouská značka je proslulá nejlepšími degustátorskými sklenicemi pro nejrůznější nápoje. Sklenice se pyšní pečlivě navrženými proporcemi, které umožňují kávě rozvinout své vyvážené aroma.
Limitovaná edice kávy Selection Vintage 2014 bude k dostání od 16. ledna 2017 po omezenou dobu v buticích Nespresso, prostřednictvím Nespresso Clubu a online na adrese www.nespresso.com po dobu zhruba 10 týdnů nebo do vyprodání zásob.
Cena za 10 kapslí: 138 Kč